Boelies kerstplan – een varken met een missie (en een rampzalig plan)

Boelies kerstplan

Een grappig kerstverhaal met een vleugje chaos

Ben je op zoek naar een hartverwarmend en grappig kerstverhaal? Dan is Boelies kerstplan van Mathilde Stein een aanrader. De warme illustraties van Chuck Groenink trekken je meteen het winterse bos in en zorgen ervoor dat je de kerstsfeer op elke pagina voelt.









Waarover gaat Boelies kerstplan?

Boelie is een ondernemend varken dat diep in het bos woont. Sinds hij verhuisde, lijkt het of de kerstman hem niet meer weet wonen. Dat maakt hem verdrietig. Toch blijft hij niet bij de pakken zitten. Vastberaden bedenkt hij een plan, zodat de kerstman zijn huis dit jaar niet kan missen. Met succes, maar ook met onverwachte gevolgen: de slee van de kerstman is stuk, de rendieren zijn de kluts kwijt, de kerstman heeft een bult op zijn hoofd en de cadeautjes zijn verloren. Kerstmis dreigt in het water te vallen. Maar Boelie, die het goed bedoelde en dat allemaal niet zag aankomen, probeert het weer recht te zetten en doet daarbij iets belangrijks: hij geeft eerlijk toe wat hij gedaan heeft.

Fouten maken mag

Het verhaal draait om thema’s als fouten maken, eerlijk zijn en je verantwoordelijkheid nemen. Boelie laat zien dat het geen ramp is als je eens iets verpest (wie geen fouten maakt, maakt meestal niets, toch?), zolang je er eerlijk over bent en je je best doet om het op te lossen. Het is een luchtig verhaal dat kinderen niet alleen aan het lachen brengt, maar ook een subtiele les meegeeft.

 

Samen problemen oplossen

Toen ik het prentenboek kocht, las ik dat het een verhaal is dat zich perfect leent tot het stimuleren van probleemoplossend denken. Klopt helemaal. Je zou de eerste keer kunnen stoppen met voorlezen op het punt waarop Boelie beseft dat hij onbewust de slee van de kerstman heeft beschadigd en dat de pakjes kwijt zijn. Stel de vraag: wat zou jij doen als je in Boelies schoenen stond? Of: hoe kan Boelie dat oplossen? Ben je juf of meester en maak je het liever concreter, bouw dan bijvoorbeeld met blokken een kapotte slee en laat de kinderen een plan bedenken om de slee te repareren.

Een andere mogelijkheid is om Boelies plan onder de loep te nemen, want dat was duidelijk niet 100 % geslaagd. Kunnen je kinderen het plan bijschaven of een beter plan bedenken? (Dat idee komt niet van mij, wel van juf Sofie. Alle credits zijn dus voor haar.)

Warme illustraties

De illustraties van Chuch Groenink stralen een warme kerstsfeer uit. Bovendien zitten er soms kleine details in verstopt. Die nodigen je uit om langer te kijken en nog meer in de wereld van Boelie te duiken. De warme kleuren, voornamelijk donkerblauw, en winterse taferelen brengen je helemaal in de kerststemming.

Kerstboek in augustus

Hoewel Boelies kerstplan een echt kerstboek is, halen mijn dochters het ook in hartje zomer graag uit de kast. Precies daarom koop ik meestal geen seizoensgebonden kinderboeken – ik kies liever voor prentenboeken die het hele jaar door kunnen. Toch ben ik blij met dit boek, want het past perfect bij de sfeer van december. Kerstboom, warme chocomelk, fleecedeken erbij en je bent helemaal in de stemming. Misschien moet ik volgend jaar toch een extra kerstboek aanschaffen voor wat meer variatie. Heb jij tips? Laat het me weten!

 

PS Helaas is Boelies kerstplan niet meer te koop in de boekhandel. Gelukkig vind je het wel in heel wat bibliotheken. Check dus zeker daar eens.


Praktische info

  • Titel: Boelies kerstplan

  • Auteur: Mathilde Stein

  • Illustrator: Chuck Groenink

  • Uitgeverij: Lemniscaat (De foto’s in deze blogpost komen uit een exemplaar van de Boektoppers van uitgeverij Van In.)

  • Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar*

  • Thema’s: Kerstmis, fouten maken, eerlijkheid, verantwoordelijkheid nemen

 * Voor welke leeftijd een prentenboek geschikt is, is uiterst subjectief. Bij de praktische info noteer ik de leeftijdscategorie die in de boekhandels bij dit boek vermeld staat. Maar zelf volg ik die richtlijn niet. Voorlezen kan al vroeg en je kind hoeft niet alle lagen van het verhaal 100 % te begrijpen.

Vorige
Vorige

De tovenaar van Oz: een klassieker in een kleurrijk jasje

Volgende
Volgende

Laat maar los, Koala – het prentenboek dat elk kind moet lezen