Met Mona Lisa naar het Louvre: hoe een prentenboek onze museumroute bepaalde

Vorig jaar trokken we tijdens de paasvakantie met ons gezin naar Parijs. Een geweldige trip met een verrassend duidelijke missie: onze oudste dochter wilde per se de Mona Lisa zien. Niet de Eiffeltoren, de overheerlijke crêpes of een boottocht op de Seine – neen, Leonardo da Vinci’s wereldberoemde glimlach stond bovenaan haar verlanglijstje.

Een boek dat nieuwsgierigheid aanwakkert

Dus begon ik te zoeken naar een boek dat die kunstliefde een duwtje in de rug kon geven. Iets dat haar nieuwsgierigheid zou prikkelen, maar ook toegankelijk was voor haar jongere zus. Zo belandde ik bij Mona Lisa en de anderen, geschreven door Alice Harman en geïllustreerd door niemand minder dan Quentin Blake. En wat. Een. Vondst.

Het boek opent met Mona Lisa zelf die je aanspreekt – ja, echt. Ze vertelt wie ze is, waarom iedereen haar zo fascinerend vindt en vooral: dat ze lang niet de enige is die bewondering verdient. “Misschien vind je sommige kunstwerken mooier dan andere – en misschien wel mooier dan mij! Dat is helemaal prima!” Zo mooi hoe het boek kinderen uitnodigt om hun eigen smaak te ontwikkelen, om zelf te kijken en voelen.

Na Mona Lisa komen nog tal van andere kunstwerken uit het Louvre aan het woord. Elk krijgt een stem, een gezicht, een eigen verhaal. Het is speels, verrassend en vaak ook grappig. Kunst wordt niet uitgelegd, maar verteld – en net dat maakt het zo krachtig.

Van boek tot museumroute

Voor we vertrokken, zaten mijn dochters samen in de zetel met het boek op schoot. Ze stopten kleine papiertjes tussen de pagina’s bij de werken die ze in het echt wilden zien. Ook ik maakte een lijstje. Op basis van onze favorieten stippelde ik een route uit door het Louvre. Geen doelloos dwalen, maar een speurtocht langs onze favoriete kunstwerken.

Het resultaat? Een museumbezoek dat écht bijbleef. Geen vermoeide kinderen na een uur, maar enthousiaste gezichtjes die riepen: “Kijk, dat stond ook in het boek!”

Een brug tussen kinderen & kunst

Mona Lisa en de anderen is een gids en vormt een brug tussen kinderen en kunst. Achteraan in het boek geeft Mona Lisa nog 10 tips op kindermaat die een antwoord bieden op de vraag: hoe kijk je naar kunst? Een aanrader voor wie met kleine kunstliefhebbers richting Parijs trekt – of gewoon zin heeft om thuis op ontdekking te gaan.


Praktische info

  • Titel: Mona Lisa en de anderen

  • Auteur: Alice Harman

  • Illustrator: Quentin Blake

  • Uitgeverij: Lemniscaat

  • Leeftijdscategorie: vanaf 9 jaar*

  • Thema: kunst

* Voor welke leeftijd een prentenboek geschikt is, is uiterst subjectief. Bij de praktische info noteer ik de leeftijdscategorie die in de boekhandels bij dit boek vermeld staat. Maar zelf volg ik die richtlijn niet. Voorlezen kan al vroeg en je kind hoeft niet meteen alle lagen van het verhaal 100 % te begrijpen.


Steun de kleine boekhandels

Wist je dat elke bestelling bij een kleine boekhandel een vreugdesprongetje oplevert? Echt waar! Bij die grote online reuzen ben je gewoon bestelling #56789 van de dag, maar bij een lokale boekhandel ben jij iemand die hun passie mee in leven houdt.

Daarom link ik in elke recensie naar een kleine boekhandel (behalve in deze, want dit boek kon ik enkel bij grotere spelers vinden). Zo steun je niet alleen de makers van prachtige prentenboeken, maar ook de mensen die met hart en ziel boeken tot bij jou brengen. Mooi toch? 🧡

Dus: boek gevonden dat je leuk vindt? Bestel het via de link en maak een boekhandelaar blij!

Vorige
Vorige

Reusachtig – Klein, maar groots in dapperheid

Volgende
Volgende

De reis – De magie van het onderweg zijn